Wiggelaar Verhuizingen sedert 1883

Het ontstaan

In plaats van meubeltjes te kopen heeft grootmoeder Wiggelaar op 1 maart 1883, na veel gepraat van haar echtgenoot toestemming gegeven het geld een geheel andere bestemming te geven. Tot die tijd was de oprichter van ons huidige bedrijf kaasknecht bij de firma Wijsman, voor wie we tot op heden nog het transportwerk verzorgen.

Voor het bedrag van fl.300,- werd een paard en kar en een ezelspulletje gekocht. Dat ezelspul was nodig, omdat mijn oom Cris nog geen zestien jaar was en daarom niet met een heus paard mocht mennen. In dat grijze verre verleden was mijn grootvader tevens agent van “Brouwerij De Hooiberg”, nu bekend als de Heineken brouwerij. Opa tapte het bier vanuit vaten in flessen, met een moderne bottelarij had het weinig te maken. 

Overname

Aan morsen had opa een hekel, hij nam liever zelf enige ferme teugen, dat dit de aanleiding zou zijn van een maagbloeding op 34-jarige leeftijd, lijkt ons wat overtrokken. Handenarbeid was er voor mijn grootvader toen niet meer bij, wel heeft hij zich tot zijn dood op 86 jarige leeftijd met de zakelijke leiding bemoeid. Onze dienstverlening had toen een geheel ander inzicht.

Er werden kleden geklopt, dames naar de schouwburg gebracht, betalingen verricht, incasso’s gedaan, sleutels van pakhuizen bewaard en uiteraard het gedegen kruierswerk. In 1924 namen zijn zoons Christiaan en Paulus het over en werd opa vennoot, maar een van de oude stempel die nauwelijks de leiding uit handen gaf. Dit gebeurde pas in 1940 bij zijn overlijden. 

Zorg en aandacht

Onze eerste vrachtwagen, net na de eerste wereldoorlog, was een White. In 1936 werden we paarden loos. Een situatie die tot 1940 door de oorlog duurde. Gedurende de eerste wereldoorlog hadden wij twintig paarden op de stal in de Bloemstraat en de Laurierstraat. Op dit laatste adres is thans nog onze garage. In 1955 overleed Paulus (mijn grootvader) en zette de derde generatie het bedrijf voort, dat vanaf 1 september 1968 op de Amsterdamse Singel 272 gevestigd was. 

Sleutels bewaren wij niet meer en ook de ezel en paarden zijn voltooid verleden tijd. De laatste vertrokken in 1948.
Ons huidige bedrijf is geschoeid op moderne leest, het enige oude zijn het merendeel van onze relatie’s waar wij het volledige transport voor verzorgen. Het is vaak transport dat een eigen en speciale aanpak vereist zoals tabak, koffie, thee, etc.

Verheugend is de uitbreiding van onze relatiekring. Dat is volgens ons gebaseerd op onze zienswijze dat een modern bedrijf moet meegroeien. 

Vandaar onze stelregel: geen massawerk, maar zorg en aandacht. Ook dat gebeurt op moderne wijze met rijdende pallets, laadkleppen en vakbekwaam personeel. 

Amsterdam, december 1968

Tot het 100-jarig bestaan

in 1968 zijn wij ons gaan richten op het verhuisbedrijf in verband met de veranderende trend.

Op 1 september 1976 verhuisde ons kantoor van het Singel naar mijn geboortehuis Laurierstraat 50.

Thans zijn wij specialisten in project- en privéverhuizingen. Verder turnden wij onze kruierij on in koeriersbedrijf V.A.T. Vracht Auto Transport b.v.

Nog steeds doen wij ons werk met zorg en aandacht en met vakbekwame en enthousiaste medewerkers.

Dit 100-jarige bestaan is dan ook het startpunt voor de volgende 100 jaar.

Amsterdam, 1 maart 1984

PAULUS WIGGELAAR